2016-12-24 18:54:18

Kefir deyip geçmeyin!

Kefir deyip geçmeyin, kefirin insan sağlığına yararları saymakla bitmiyor. Evde kefir yapmak çok kolay. işte tarifi

Kefir deyip geçmeyin, kefirin insan sağlığına yararları saymakla bitmiyor. 

Sindirime yardımcı olan bakteriler (laktobasiller) bakımından zengin olan kefir, sindirim sorunu bulunanlar, kabızlık ve hazımsızlık çekenler için ideal bir içecektir.

Sütten farkı, hem daha çok probiyotik içermesi hem de laktoz intoleransı bulunanlar tarafından da tüketilebilmesidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sisteminde mevcut bakteri ve mikropların temizlenmesine yardımcı olur, mide ülserine neden olan “helikobakter pilori” isimli bakteriyi öldürür ve antibiyotik özelliği vardır.

Kefirde bulunan B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur. Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığını korur ve kemik kaybını önlemeye yardımcıdır.

Kefirin ayrıca bu faydaları da bulunmaktadır: 

-Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak.

-Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek.

-Besin allerjilerini ve ekzemayı önlemek.

-Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engellemek.

-Kanseri önlemek.

-Yaşlanmayı yavaşlatmak.

Evde Kefir Nasıl Yapılır?

-Depresyonu hafifletmek.

-Otizm bulgularını hafifletmek.

-İshali önlemek ve tedavi etmek.

-İdrar yolu iltihaplarını önlemek.

-Kabızlığı tedavi etmek.

-Böbrek taşlarının ( okzalat ) oluşumunu azaltmak.

Evde kefir yapmak çok kolaydır. Yoğurt yapmaya benzer, süte yoğurt mayası konulursa yoğurt, kefir tanesi konulursa kefir olur.

Peki bu kadar faydası olan kefir nasıl yapılır?

Kefir Yapmak İçin Gereken Malzemeler

1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ veya pastörize süt olabilir)
30-50 gram kefir mayası
Cam kavanoz
Plastik süzgeç

Yapılışı

Önce çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır, Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir,
Kavanozun ağzı hava alacak, ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır, 20-25 derecede kalacağı bir yerde bırakılır, hava soğuk ise kavanozun etrafı bezle sarılır,
18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir,süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir, Olgunlaşması için buzdolabında bir gece bekletilir, Sonra kefir plastik bir süzgeçle süzülür, Süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.